Rövid hírek (05.01)
Nolan nemsokára hosszabít!
2011.05.01 13:00 NUFC - Liverpool !

MENÜ

Hírdetés:

Érdekességek:

Címerek:

Newcastle United crest.png

Az első címer, mely a klub mezeire került Newcastle upon Tyne városának címere volt, ez 1969-től 1976-ig volt használatban. Előtte csak az FA Kupa-döntők alkalmával hímezték fel ezeket. A címer alatt egy szalagon olvasható volt a város mottója latinul: "fortiter defendit triumphans", mely annyit tesz magyarul, hogy "sikeresség bátor védekezéssel".

1976-től 1983-ig a csapatnak különleges logója volt, melyen köralakban olvasható volt a gárda teljes neve, középen egy szarka állt a Tyne folyó előtt, a háttérben pedig látszódott a történelmi normann vár. Ezt egy jóval egyszerűbb dizájn követte, melyen a klub nevének kezdőbetűi voltak láthatóak (NUFC). A "C" horizontálisan állt és alatta egy szarka volt látható. Ez a címer viszonylag rövid életű volt, mindössze 1988-ig használták.

1988 óta van használatban a mai, tradicionálisabb logo, mely a város címerének egy átalakított változata. Középen látható egy fekete pajzs két fehér csíkkal, mely a klub mezére utal. A pajzsot tartó csikóhalak a városi címerből származnak. A fölül lévő zászló alapötlete is Newcastle upon Tyne címeréből származik, de ez nem angol zászló, hanem egy Szent György-kereszt.


Mezek:

A Newcastle United mezei már hosszú ideje fekete-fehér csíkosak fekete sorttal és sportszárral, bár utóbbi néhány esetben fehér is volt, mert néhány menedzser úgy vélte, ez több szerencsét hoz. Első két évében a csapat a Newcastle East End mezeit viselte, melyek vörösek voltak, fehér rövidnadrággal és fekete térdzoknival. A fekete-fehér dizájn 1894-ben került használatba, mivel sok csapatnak volt vörös a klubszíne, például a Liverpoolnak és a Woolwich Arsenalnak.

A hazaiakkal szemben az idegenbeli mezek folyamatosan változnak, a csapatnak nincsenek állandó vagy szokásos idegenbeli színeik, így már rengetegszer változtak a második számú szerelés színei. Az 1990-es évek óta gyakori a kék vendégmez, az 1970-es és 1980-as években a citromsárga is népszerű volt, ezekben zöld vagy kék csíkok is előfordulhattak. 1988-tól 1990-ig folyamatosan sárga-zöld idegenbeli szerelése volt a gárdának. Előfordultak azonban szürke, fekete vagy fehér mezek is. A legkirívóbb a gesztenyebarna mez volt tengerészkékkel ötvözve, mely a Newcastle West Endre való emlékezésre szolgált.


Forrás: Wikipedia.org (Toon22 szerkesztette)

Asztali nézet